Reisjärvellä pidetyllä sanaleikkikurssilla oli esittelyssä uusi sanaleikkipuisto: Sana-arkku. Kurssilaiset pääsivät kokeilemaan testivaiheessa ollutta Sana-arkkua vapaa-ajallaan ja antamaan siitä käyttäjäpalautetta kehittäjille.

Screen%20Shot%2002-23-16%20at%2007.20%20

Yllä oleva kuva on kuvakaappaus Sana-arkun kirjautumissivusta. Näkymä on samanlainen sekä tietokoneiden että ällykköjen (ällykkä = älykännykkä) näytöllä, jälkimmäisillä tosin aika lailla pienempi. :-)

Ensimmäistä kertaa Sana-arkkua käyttävien tulee rekisteröityä. Se tehdään klikkaamalla ruudun alareunalla olevaa rekisteröitymispainiketta ja antamalla siitä avautuneessa ruudussa kysytyt tiedot. Käyttäjänimeä ei tosin itse voi kirjoittaa, se valitaan rekisteröidyttäessä avautuvasta luettelosta.

Rekisteröityneet käyttäjät kirjautuvat sisään käyttäjänimellä ja salasanalla. Sisäänkirjautumisen jälkeen eteen tulee etusivu, joka tietokoneen näytöllä on tällä hetkellä alla olevan näköinen.

Screen%20Shot%2002-23-16%20at%2007.35%20

Kuten kuvasta näkyy, Basic-tasolla on kuusi tehtävää (Prisma - Kirppis) ja keskusteluhuone eli Teetupa. Tehtävien välillä voi liikkua Edellinen/Seuraava -painikkeiden avulla tai valitsemalla listasta haluamansa tehtävän.

Sana-arkussa voi leikkiä toistaiseksi samoin ehdoin kuin Drivenkin sanaleikkisivuilla: uuden sanan voi lisätä jonkun muun käyttäjän jälkeen. Jos kukaan ei lisää uutta sanaa jälkeesi, saat lisätä uuden sanan omasi perään vasta seuraavana päivänä. Aiemmin käytettyjä sanoja ei samassa tehtävässä saa lisätä, joten käytä sivuilla Ctrl+F-hakua (tietokoneella) tai Etsi sivulta -toimintoa (kännyköillä) tarkistaaksesi asian.

Luonnollisesti käytämme siivoa kieltä niin Sana-arkussa kuin Drivenkin sanailutehtävissä, eiköstä vain? Kiroilu tai sopimattomat sanat / loukkaavat ilmaisut eivät kuulu leikkeihin, eiväthän ne ole mukavia tosielämässäkään kuultuina.

Ahkera Sana-arkun käyttäjä saa jossain vaiheessa oikeudet Pro-tasolle, jossa tehtävien määrä - ja ehkä vaatimustasokin - on suurempi. Tämäkin toimii siis samoin tavoin kuin Driven sanaleikkisivustoni.

Käyttäjät voivat keskustella Teetuvassa. Sen keskustelusisältö tyhjennetään päivittäin (itse asiassa öisin) klo 03.00, jotta vanhat keskustelut eivät suotta kuormittaisi järjestelmää. Teetupa onkin tarkoitettu vain tilapäiseen, peliaikaiseen keskusteluun, ei tavanomaiseen viestittelyyn, sillä käyttäjien viestit ovat kaikkien muidenkin pelaajien nähtävissä.

Sana-arkkua kehitetään jatkuvasti, ja käyttäjiltä toivotaan sen käyttömukavuutta koskevia ehdotuksia. Ne voivat koskea näkymiä, käyttöongelmia, tehtäväideoita tai mitä tahansa mikä vie Sana-arkkua kehityksessä eteenpäin. Ehdotukset voi lähettää Sana-arkussa olevia yhteystietoja käyttäen.

**********
Ällyköiden käyttäjät näkevät Edellinen/Seuraava -painikkeet näyttöruudun yläreunassa.Kuva%202.jpg

Kännykän näkymä on ylläolevan näköinen sisäänkirjautumisen jälkeen. Plus-painike avaa sivukartan. Sen painikkeilla voi halutessaan mennä Teetupaan tarinoimaan, siirtyä haluamaansa tehtävään tai kirjautua ulos. Samat "plus"-, Edellinen- ja Seuraava -painikkeet näkyvät kaikilla sivuilla ja ne toimivat niissä samalla tavalla.

Alla oleva kuva näyttää, mikä on näkymä + -painikkeen painamisen jälkeen.Kuva%201.jpg

Kuva on osittainen kaappaus; puhelimen näytöllä on tämän lisäksi edellisessä kuvassa näkyvät ylä- ja alareunat (osoiterivi & kynän kuva jne.). Kuvan miinusmerkistä painamalla tehtäväpainikkeet katoavat tarvittaessa, jolloin itse tehtäväosiolle jää näytöllä enemmän tilaa.

Sana-arkkua on oman kokemukseni mukaan erittäin helppo käyttää kosketusnäyttöpuhelimella (sainpas tähänkin pitkän sanan), jopa helpompi kuin tietokoneella (yritäppäs sohvalla maaten pitää näyttöä silmiesi yllä ja kirjoittaa tekstiä samalla...). Puhelinversio toimii myös matkalla, joten sana-arkku on yhtä lähellä kuin lähin älypuhelimesi :-)

Ota siis ällykkä kouraasi, kirjaudu Sana-arkkuun ja lyö itsesi ällikällä!